Smrjene

Smrjene je vas na robu  rodovitnih polj. Ime področja nam pove, da se tukaj svet umiri, kar so ugotovili mnogi novi prebivalci, ki so se v zadnjem času tukaj naselili. 

Okoliški gozdovi so bogati z gobami in privlačijo gobarje  od daleč in blizu, tiste, ki se ne ustrašijo rjavega medveda, ki tudi tukaj domuje.

V vasi je podružnična cerkev  Sv. Štefana, ki spada v šentjursko faro. 

Dobro obiskan Rekreacijski center Club Royal nudi teniško igrišče, igrišče za odbojko na mivki ter možnost najema prostora za različna srečanja.

,

Zdravček – izvir pitne vode so že od nekdaj uporabljali vaščani Smrjen za potrebe gospodinjstev. Gospodinje so v škafih na glavi nosile vodo v vas, oddaljeno 1 km. Za napajanje živine je bilo namenjeno veliko hrastovo korito. V neposredni bližini so bili položeni trije veliki gladki kamni, ki so služili za pranje perila. Pozimi izvir zamrzne, poleti pa se pretok zmanjša, vendar nikoli ne presahne. 

 

V  naselju Brezje je spomenik talcem, kjer je tradicionalno druženje članov ZZB NOB Škofljica ob občinskem prazniku z bogatim kulturnim programom in  golažem. Kulturni program pripravijo učenci osnovne šole Škofljica ter ženski pevski zbor Laniške predice,   golaž skuhajo v gostilni Čot,  šotor pa postavi Janez Piškur. 

Comments are closed.

Skip to content