Pouk izven učilnice

 

Športno-kulturni-tehnični  dan za 4. razred  

Lov na kulturno dediščino v občini Škofljica

V tem dnevu se bomo podali na lov za kulturno dediščino v občini Škofljica in kombinirali športne,  družboslovne in tehnične vsebine.

8.00 Start izpred OŠ Škofljica

8.10  Hoja mimo občinske stavbe, ki je bila po drugi svetovni vojni zgrajena s prostovoljnim delom krajanov.

8.15 Cerkev sv. Cirila  in Metoda Škofljica, zgrajene leta 1986,   ogled notranjosti  različnih slikarjev in kiparjev:  Staneta Jarma. Lojza Perka ter Veselke Šorli Puc.   15 minut

Od 9.00 do 11.15 Dvorec Lisičje

Učenci se razdelijo v skupin s pomočjo barvnih trakov.  To so trakovi s katerimi  bodo zvezali najdene liste.  V vsaki skupini je 15 do 20 učencev, dejavnost poteka približno 40 minut.

1.Skupina z zelenimi trakovi: Dvorec Lisičje je dediščina, ki nam pokaže, kako je bogati sloj  ljudi živel  v  16. stoletju. Temu času rečemo obdobje renesanse. Za stavbe v tem času so značilni polkrožni loki, ki se tukaj lepo vidijo.

V okolici dvorca poiščite zelen,   oranžen, svetlo zelen, roza in vijoličen   list in zvežite svojo knjižico ter oblikujte naslovno stran.  

2. Skupina z rdečimi trakovi:  Tu so se zbrali gostje lastnika dvorca in se podali na lov za divjimi živalmi, posebno veliko je bilo lisic. Za lov so uporabljali loke, zato si jih bomo tudi mi naredili iz pravih leskovih vej.

  

4. Skupina z modrimi trakovi: Dvorjani  so drugače skrbeli za svoja oblačila, kot sedaj mi. Pokažemo obleko baronice in obleko grabljic.

Kakšne tkanine so uporabljali, kako so jih barvali. Tudi mi bomo pobarvali vsak svoj kos tkanine z naravnimi barvili.

        Poskrbeti za zamenjavo skupin. (Tončka Pal)

       Malica:

Ker so bili dvorci namenjeni druženju ob dobri hrani in  pijači,  bomo poskusili renesančno malico:  kifeljček z marelično marmelado ter slivov kompot.

11.15 odhod proti Lanišču – cerkev sv. Uršule – ogled freske, ki vsebuje motiv narave.  

12.15 Ruskov kozolec – stavbna dediščina.

12. 30  vrnitev

 Predsednica TD Škofljica:

Tončka Pal

041 611 009

Comments are closed.

Skip to content