V Sloveniji se že trinajstič tretji petek v mesecu novembru obeležuje Dan slovenske hrane, ki ga šole in vrtci tradicionalno obeležijo s slovenskim zajtrkom. Tako smo tudi v naši občini danes obeležila ta dan.
Župan Primož Cimerman je obiskal Vrtec Škofljica, enoto Bisernik, kjer je skupaj z vzgojiteljicami in čebelarji iz Društva čebelarjev Škofljica postregel slovenski zajtrk. Najmlajši so se razveselili županovega obiska v družbi čebelarjev, skupaj so pojedli tradicionalen slovenski zajtrk, se poučili o njegovi pomembnosti ter na koncu zapeli še nekaj slovenskih o čebelah.
Slogan letošnjega
Tradicionalnega slovenskega zajtrka, katerega namen je pomagati pri osveščanju in predajanju ključnih sporočil ob dnevu slovenske hrane, se glasi: »Kruh za zajtrk – super dan!«. Za letošnje leto je medresorska delovna skupina pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v ospredje postavila pomen kruha kot osrednjega živila, pa tudi drugih žitnih izdelkov in žit, z namenom poudariti to pomembno prehransko dobrino, ki ima v našem kulturnem prostoru tudi zelo močan simbolni pomen.
Tradicionalni slovenski zajtrk je glavni dogodek dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo od leta 2012 vsak tretji petek v novembru. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011 z namenom ozaveščanja najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.
V tednu, ko poteka Tradicionalni slovenski zajtrk, lahko tako za malico v službi kot tudi doma uživate lokalno pridelano hrano, da podprete lokalne pridelovalce in čebelarje. Pet glavnih živil Tradicionalnega slovenskega zajtrka vključuje kruh, maslo, med, mleko in jabolka ali drugo lokalno sadje.