Šmarska cesta 3
1291 Škofljica
S projektom Tradicionalni slovenski zajtrk se že skoraj desetletje v slovenskih vrtcih in šolah spodbuja uporabo hrane slovenskih pridelovalcev. V ta namen se vsako leto na dan slovenske hrane v vrtce in šole dostavi kruh, maslo, med, mleko ter jabolka – vse domačega izvora.
Letos prvič te tradicije ne bomo praznovali skupaj, a kljub temu želimo spomniti na pomembnost slovenske hrane in tradicije, ter upamo da bomo prihodnje leto lahko ponovno skupaj zajtrkovali.
Spodaj posredujemo sporočilo za javnost NIJZ, ob obeleženju dneva slovenske hrane.
“V luči aktualnega epidemiološkega dogajanja ima obeleženje dneva slovenske hrane letos zagotovo velik pomen. V času, ko smo doživeli zapiranje državnih in občinskih meja, ko je na trgovskih policah za krajši čas zmanjkalo kvasa in pecilnega praška, ko ni več samoumevno, da za prehrano šolajočih se otrok in mladostnikov v času pouka poskrbijo v šolski kuhinji, ko malica za zaposlene ni povsod na dosegu roke, ugotavljamo (mogoče pozabljeno): da (pre)hrana predstavlja najpomembnejšo družbeno dobrino.
Prednosti slovenske oz. lokalno pridelane hrane so splošno znane: večja dostopnost, višja hranilna vrednost (povezano s primerno tehnološko zrelostjo), manj dodanih aditivov (predvsem sredstev za podaljšanje obstojnosti), krajše transportne poti, ohranjanje delovnih mest na podeželju, zagotavljanje samooskrbe v državi ipd. Ni potrebe po dodatni reklami.
Je pa v trenutni situaciji, ko zaradi epidemije ponovno »ostajamo doma«, smotrno posameznika in družine spodbuditi k aktivnemu vedenju pri zagotavljanju lastne prehranske varnosti.
Naj bo dan slovenske hrane letos posvečen premisleku o lastnih oz. družinskih prehranjevalnih navadah:
Naj bo dan slovenske hrane letos posvečen izzivu:
Vzemimo si čas, da skupaj s svojimi otroki pripravimo obrok po tradicionalnem slovenskem receptu iz slovenskih surovin. Ob tem pripovedujmo, kako se je prehrana našega otroštva razlikovala od prehrane naših otrok. To je tudi priložnost, da se s pomočjo sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije »oddaljeno« povežemo z babicami in dedki in jih povabimo v našo pripoved.”
Pripravila mag. Branka Đukić, univ. dipl. inž. živil., NIJZ – OE Ljubljana
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/prehrana_v_vrtcu.pdf
https://nijz.si/sl/lokalna-oskrba-s-hrano-in-vrtnarjenje
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/sol_zlozenka_2017_web.pdf
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/sadno-zelenjavnja_krizanka.pdf