Gumnišče

V časih furmanstva je imela vas zelo pomembno prometno vlogo, saj je prav skozi njo potekala glavna prometnica Ljubljana – Kočevje. Zato so bile v njej tri kovačije in tri gostilne. V prejšnjem stoletju je tudi skoraj vsaka hiša imela svoj oreh. 

Gumnišče je osrednji kraj med Škofljico in Šmarje-Sap, kjer je 12.9.1813 potekala velika krvava bitka, med francosko vojsko, pod poveljstvom Eugene de Beavharnais-a in avstrijsko vojsko. Francozi so izgubili v bitki okrog 600 mož,  premagale so jih  bistveno šibkejše avstrijske čete iz regimenta gradiških
graničarjev, večinoma Hrvatov, ki jih je
vodil polkovnik Bogdan Milutinović.

Znano je po tem, da se je tukaj zgodila  prva prometna nesreča v Sloveniji, Codelli se je zaletel v voz s konjsko vprego. 

V vasi je Zavod Pelikan – Karitas, Materinski dom,  pod Gumniškim vrhom pa je  enota Centra za usposabljanje, delo in varstvo. Dolfke Boštjančič Draga. 

To stavbo opeva Jani Kovačič v pesmi  Jest  grem gor na Škoflco, ko je še služila drugim namenom, v njej je deloval psihiater Janez Rugelj. 

V vasi stoji v osnovi gotska, pozneje barokizirana podružnična cerkev Sv. Duha, prvič omenjena 1526 leta. Pomemben inventar je baročni kelih iz leta 1693, ki pa je sedaj shranjen na varnem mestu.

Gumnišče in Kamniške Alpe, foto: F. Hrastar

Comments are closed.

Skip to content