PRIČETEK PROJEKTA PROSTOFER

28.02.2022

Danes, 28. 2. 2022, je v Občini Škofljica zaživel projekt »Prostofer«, s katerim se povečuje mobilnost starejših in jih še bolj povezuje, s tistimi starejšimi aktivnimi vozniki, ki radi priskočijo na pomoč. Župan Ivan Jordan in direktor zavoda Zlata mreža Miha Bogataj sta pred občino sprejela bodoče prostoferje, prostovoljce, ki so pripravljeni nesebično priskočiti na pomoč. Nekaj besed jim je namenila tudi Dragica Sternad Pražnikar z Javne agencije Republike Slovenija za varnost prometa, ki podpira ta prostovoljni projekt. Sledila je tudi predaja ključa za električni avtomobil znamke Volkswagen, namenjen prostoferjem. Ključ sta prevzeli predsednici društva upokojencev Škofljica Olga Marguč in Lavrice Majda Kocmur. Nato pa je za prostoferje potekalo izobraževanje in test vožnje.

Prostofer v praksi pomeni prevoz starejših, za starejše, v res nujnih primerih. Namenjen je starejšim, torej upokojencem, invalidsko upokojenim in drugim starejšim v res izjemnih primerih in omogoča prevoz ter s tem lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov ipd.

Brezplačni prevozi tako starejšim omogočajo:

  • večjo mobilnost,
  • večjo socialno vključenost,
  • medsebojno povezovanje,
  • medsebojno pomoč,
  • boljšo kvaliteto življenja v tretjem življenjskem obdobju,
  • čim dlje lahko ostanejo doma (čim kasnejši odhod v dom za ostarele).

Druženje in občutek koristnosti igrajo pomembno vlogo pri aktivnem staranju.

Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz.

Vozilo zagotovi občina, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje tako voznika kot tudi sopotnikov. Klicni center (tel. št. 080 10 10) je na voljo za rezervacije prevozov vsak delovnik med 8. in 18. uro, rezervacijo prevoza pa je potrebno najaviti vsaj 3 dni pred izvedbo storitve.

Vozniki prostovoljci bodo prevoze opravljali od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro.

V res izjemno nujnih primerih  obstaja tudi možnost prevoza izven uradnega termina, a le če bo na voljo kateri od usposobljenih prostovoljnih voznikov.

Starejšim, še aktivnim voznikom, ki so se prostovoljno javili za pomoč, pomoči potrebnim, se Občina Škofljica že vnaprej iskreno zahvaljuje!

Vozniki, ki bi še želeli postati »Prostoferji« lahko to sporočijo:

V želji, da bo ta projekt v resnično pomoč in podporo starejšim, vsem želimo obilo zdravja, varne vožnje ter novih prijateljskih vezi.

 

Občina Škofljica, 28. februar 2022

Last modified: 03.03.2022

Comments are closed.

Skip to content