TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

01.11.2020

S projektom Tradicionalni slovenski zajtrk se že skoraj desetletje v slovenskih vrtcih in šolah spodbuja uporabo hrane slovenskih pridelovalcev. V ta namen se vsako leto na dan slovenske hrane v vrtce in šole dostavi kruh, maslo, med, mleko ter jabolka – vse domačega izvora.

Letos prvič te tradicije ne bomo praznovali skupaj, a kljub temu želimo spomniti na pomembnost slovenske hrane in tradicije, ter upamo da bomo prihodnje leto lahko ponovno skupaj zajtrkovali.

Spodaj posredujemo sporočilo za javnost NIJZ, ob obeleženju dneva slovenske hrane.

“V luči aktualnega epidemiološkega dogajanja ima obeleženje dneva slovenske hrane letos zagotovo velik pomen. V času, ko smo doživeli zapiranje državnih in občinskih meja, ko je na trgovskih policah za krajši čas zmanjkalo kvasa in pecilnega praška, ko ni več samoumevno, da za prehrano šolajočih se otrok in mladostnikov v času pouka poskrbijo v šolski kuhinji, ko malica za zaposlene ni povsod na dosegu roke, ugotavljamo (mogoče pozabljeno): da (pre)hrana predstavlja najpomembnejšo družbeno dobrino.

Prednosti slovenske oz. lokalno pridelane hrane so splošno znane: večja dostopnost, višja hranilna vrednost (povezano s primerno tehnološko zrelostjo), manj dodanih aditivov (predvsem sredstev za podaljšanje obstojnosti), krajše transportne poti, ohranjanje delovnih mest na podeželju, zagotavljanje samooskrbe v državi ipd. Ni potrebe po dodatni reklami.

Je pa v trenutni situaciji, ko zaradi epidemije ponovno »ostajamo doma«, smotrno posameznika in družine spodbuditi k aktivnemu vedenju pri zagotavljanju lastne prehranske varnosti.

Naj bo dan slovenske hrane letos posvečen premisleku o lastnih oz. družinskih prehranjevalnih navadah:

  • Ali v vsakodnevnih priložnostih upoštevamo pravila zdrave prehrane?
  • Ali zaužijemo vsaj en skupen obrok dnevno v krogu vseh družinskih članov?
  • Ali je obrok pripravljen v »domači kuhinji« v sodelovanju in z namenom druženja z bližnjimi?
  • Kako velik delež živil iz slovenske pridelave oz. predelave izbiramo?
  • Koliko tradicionalnih slovenskih jedi znamo našteti in koliko le-teh znamo tudi pripraviti?
  • Kako bogate kuharske veščine bomo starši prenesli na svoje otroke?

Naj bo dan slovenske hrane letos posvečen izzivu:

Vzemimo si čas, da skupaj s svojimi otroki pripravimo obrok po tradicionalnem slovenskem receptu iz slovenskih surovin. Ob tem pripovedujmo, kako se je prehrana našega otroštva razlikovala od prehrane naših otrok. To je tudi priložnost, da se s pomočjo sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije »oddaljeno« povežemo z babicami in dedki in jih povabimo v našo pripoved.”

Pripravila mag. Branka Đukić, univ. dipl. inž. živil., NIJZ – OE Ljubljana

https://www.nijz.si/sl/publikacije/prehranski-nasveti-namenjeni-posameznikom-in-druzinam-v-casu-nove-virusne-bolezni-covid

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/prehrana_v_vrtcu.pdf

https://nijz.si/sl/lokalna-oskrba-s-hrano-in-vrtnarjenje

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/sol_zlozenka_2017_web.pdf

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/trzenje_nezdrave_hrane_otrokom_za_splet_jul2016_27jul2016_final_6.2.2017.pdf

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/sadno-zelenjavnja_krizanka.pdf

Last modified: 03.12.2020

Comments are closed.

Skip to content