OTVORITEV LOKALNE TRŽNICE ŠKOFLJICA

28.09.2020

V petek, 25. septembra 2020, smo na Škofljici otvorili novo lokalno tržnico. Dogodek je povezovala Tadeja Anžlovar, za živahno vzdušje sta poskrbela vrhunska harmonikaša Gašper Štajnar in Danaja Grebenc, program pa so popestrili tudi učenci Osnovne šole Škofljica. Učenca Ažbe Babič in Hana Smodek sta nam s svojo recitacijo pričarala jesen, Lina Mehanovič nam je recitirala pesem o Cvetači in vetru, Manca Jazbec, Andrej Resanovič in Neja Janežič Kočar so nastopili s pesmijo Na zemlji domači, za glasbeni vložek pa je poskrbela tudi violinistka Ajda Gutnik.

S svojo prisotnostjo nas je počastil predsednik Državnega sveta Republike Slovenije gospod Alojz Kovšca, prisotni pa so bili tudi župan Občine Škofljica gospod Ivan Jordan, direktor Občinske uprave gospod Marko Podvršnik in župan Občine Ig gospod Janez Cimperman.

Na otvoritvi tržnice se je na svoji stojnici predstavilo Turistično društvo Škofljica z izdelki iz lanu, kot sta laneni namaz z medom ter čokolado z lanom, z nami je bila tudi partnerica projekta tržnice Škofljica gospa Janja Štrumbelj, s svojimi odličnimi poticami katerih posebnost je njihova miniaturna izvedba, obiskalo pa nas je tudi Društvo upokojencev Škofljica. Vsi prisotni smo si lahko ogledali tudi dejavnost trenja in predenja lanu s strani predilcev Gašperja Nardina in Janeza Skubica ter Ivanke Skubic in Tončke Fink.

Ob slovesnem prerezu traku so županu Ivanu Jordanu simbolično pomagali predsednik Državnega sveta gospod Alojz Kovšca ter učenca Osnovne šole Škofljica, Katjuša in Jure, ki sta bila oblečena v lanena oblačila. Po prerezu traku smo prvič zagnali tudi fontano, ki povezuje tržnico s parkom, ki je nastal v prvi fazi ureditve prostora v središču naselja Škofljica. Kot je povedal gospod župan Ivan Jordan: »Ideja o skupni lokalni tržnici je bila prisotna že kar nekaj časa. V današnjih časih, pa smo se še toliko bolj zavedli pomena zdrave, domače hrane in predvsem pomembnosti lokalne samooskrbe. Našim občankam in občanom želimo dati možnost izbire lokalne hrane in drugih domačih izdelkov, domačim pridelovalcem pa priložnost za ponudbo širšemu krogu uporabnikov in s tem končnim kupcem. Z novo lokalno tržnico Škofljica smo tako naredili prvi korak k prehranski samooskrbi naše občine.

Tržnica Škofljica pa zaradi svoje lokacije ni le tržnica, temveč predstavlja tudi središče naselja. Naselje Škofljica je bilo namreč do nedavnega brez skupnega središča, centra kraja. Ta pomanjkljivost, nam ni dala miru, in smo tako pred nekaj leti odkupili ravno to zemljišče na katerem danes stoji naša tržnica. Tu so pred tem stale zapuščene zgradbe stare kmetije, katerih slika ni krasila, temveč kazila lepoto kraja. Na tem mestu smo v prvi fazi uredili park, ki je bil hkrati tudi del projekta tukaj čez cesto, Park and Ride, parkiraj in pelji, ki je bil prav tako sofinanciran s sredstvi EU v višini 184.000 euri. S tem smo naredili tudi korak bližje našemu končnemu cilju, tejle majhni, a kljub temu, kot okno v svet odprti tržnici.  Za projekt ureditve in delovanje lokalne tržnice Škofljica smo z uspešno prijavo na razpisu pridobili 142.000 eurov evropskih nepovratnih sredstev v okviru programa Leader LAS »Sožitje med mestom in podeželjem«. Celotna investicija znaša 220.500 eurov.

Vesel sem, da nam je uspelo. Da se kljub krizni situaciji zaradi pandemije, delo na občini ni ustavilo, in da lahko danes stojimo na moderni, lepi, lokalni tržnici, ki bo predstavljala tudi središče Škofljice in prostor za druženje nas občanov. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem zaslužnim za izvedbo nove tržnice. V prvi vrsti vsa zahvala naši občinski upravi, za koordinacijo projekta, izvajalcu Gitri za ureditev naše tržnice, Leader LAS-u za pridobitev evropskih nepovratnih sredstev, podjetju API Arhitekti in vsem, ki ste in še boste prispevali svoj delček mozaika k delovanju naše skupne tržnice.«

Nova, urejena in delujoča tržnica na Škofljici bo povečala prepoznavnost lokalnih kmetijskih proizvodov, kar bo omogočalo vzpostavitev kratkih dobavnih verig za povečanje lokalne samooskrbe, povečala osveščanje in informiranje prebivalcev za uporabo lokalnih pridelkov in zdravega način življenja. Tržnica na Škofljici bo krepila podjetniško kulturo in miselnost, spodbujala ustvarjanje novih delovnih mest in vedoželjnost, demonstrirala inovativnost domačih ponudnikov in odpirala nove tržne poti.

Na tržnici se bo poleg prodaje različnih živil in izdelkov odvilo tudi vrsto dogodkov in delavnic. V mesecu oktobru bo namreč izveden zeleni program osveščanja in informiranja prebivalcev na tržnici Škofljica v sklopu katerega bomo izvedli 12 različnih delavnih in dogodkov. Obiskovalci se bodo lahko udeležili raznih predstavitev izdelkov iz naravnih materialov, spoznavali praktično uporabo zelišč in semen, pekli potico, spoznali in delali s polsteno volno in pridobili mnogo drugih novih znanj.

Tržnica bo delovala vsako sredo popoldne med 14. in 18. uro ter vsako soboto dopoldne med 8. in 12. uro.

Vljudno vabljeni!

Last modified: 09.10.2020

Comments are closed.

Skip to content