PRAZNIK TRENJA IN PREDENJA LANU

10.09.2020

Kot vsako leto, je tudi letos na zadnji avgustovski dan na Dvorcu Lisičje potekal Praznik trenja in predenja lanu.

Kljub slabemu vremenu so se praznika udeležili lanarji, umetniki v besedi in glasbi ter kuharski mojstri. Dogodek je vodila grajska gospa Darja Kenig Gregorič,  kot prvi pa je nastopil mladi harmonikaš, Gašper Štajnar, večkratni državni prvak na diatonični in klavirski harmoniki.

Nastopil je tudi Alek Pal, s pesmijo Lisička je prav zvita zver, s prijetnimi melodijami pa so nas razveselile tudi Trio Hana, Katja in Anja.

Na to, kako pomembno je zdravje in sreča, nas je spomnila Marija Apovnik z mislimi zapisanimi v rimah, na povabilo pa se je odzvala tudi Marija Vesel, ki je svoja opazovanja in občutke delila z obiskovalci Dvorca Lisičje.  

Po kratkem kulturnem programu so obiskovalci lahko opazovali trenje, predenje in tkanje lanu ter poskusili številne dobrote lanene kulinarike. Turistično društvo je pripravilo čokolado z lanom in laneni namaz z medom, Olga Marguč je spekla slastno laneno potico, izdelala pa je tudi laneno vrečko za kruh.

Imeli smo priložnost spoznati tudi vegansko laneno potico Gostilne Čot, jabolčni zavitek Ruskove kmetije, laneni kruh z naravnim kvasom iz rok Jožeta Senegačnika, pico z lanom iz Gostilnice Orle in Grozdnik – eko vino pobratene kmetije Pr’Martinkovih, Grintovec, Zagradec.

Za pogostitve so tako poskrbeli Gostilnica Orle, gostilna Čot, Ruskova kmetija, Kmetja  Pr´Martinkovih, Grintovec, Zagradec, Jože Senegačnik in Olga Marguč.

Se že veselimo praznika prihodnje leto!

Last modified: 09.10.2020

Comments are closed.

Skip to content